torstai 13. kesäkuuta 2013

Luomirakkulan poistaminen (Chalazion-leikkaus)

Nyt on patti poissa silmästä, jee :) Ja koska aika moni on nyt eksynyt blogiini hakusanalla "luomirakkula" ja "leikkaus" ajattelin kirjoittaa tähän lyhyesti miten itse rakkulan poistamisen koin. Netti on täynnä kauhutarinoita ja oikeasti ei se niin kauheaa ollutkaan :)

Näin se leikkaus meni (suurin piirtein): 

1. Luomi puhdistetaan (ei sattunut)
2. Puuduttavia silmätippoja (ei sattunut)
3. Lääkäri vielä tutki ja paineli rakkulaa (ei sattunut)
4. Puudutuspiikki yläluomeen ( kuin hyttysen pisto, ei sattunut ja mulla on sentään neulakammo)
5. Naama peitetään liinalla, vain leikattava silmä jää esiin ja odotellaan hetki (ei satu)
6. Lääkäri "tökkii" neulalla tms. ja kysyy "sattuuko, tunnetko" ( ei sattunut, puudutus oli siis ok :D )
7. Luomi käännettiin jonkinlaisella instumentilla (ei sattunut, hieman pientä paineen tuntua silmässä)
8. Viilto luomeen alapinnalle, patti kauhotaan pois (ei sattunut, en tuntenut mitään, hyvin pystyi juttelemaan mukavia lääkärin kanssa)
9. Antibioottivoidetta silmään,lappu silmän päälle ja painetaan silmään n. 5-10 min, ettei tulisi niin paljon mustelmaa.
10. Kotimatkan ajaksi silmälappu päälle, mutta ilmeisesti kaikki lääkärit eivät tätä laita. (ei satu, ärsyttävää olla yksilmäinen + ihmiset kyllä tuijottavat :D )
11. Resepti kouraan ja kassan kautta kotiin (ei sattunut, hieman kirpaisi lompakossa :P )
12. Koko homma oli ohi n. 20 minuutissa.

Eli leikkauksessa ei ole mitään pelättävää. Itse olin siis ihan paniikissa, kun olin netistä lukenut kaikki kauhutarinat yms. Missään kohtaa ei sattunut, ei edes puudutuspiikki. "Kauheinta" oli mielestäni yrittää katsoa silmällä alaspäin, etten vaan olisi nähnyt käytettäviä instrumentteja ja silmälapun kanssa kulkeminen Helsingin keskustan läpi. Kyllä ihmiset osaavatkin tuijottaa... Mutta pakko oli mennä julkisilla, yksisilmäisenä ei saa ajaa autoa (tai saa, mutta pitää olla kuulemma ollut 6 kk yksisilmäisenä, ennen kuin se on laillista)

Hintaa koko lystille tuli Mehiläisessä hieman alle 300 e.  Nyt pitää ottaa muutama päivä rennosti, välttää vedellä lotraamista ja hikiliikuntaa. Ja tietenkin laittaa antibioottisilmävoidetta n. viikon ajan sekä tehdä korvaushakemus vakuutusyhtiöön. 

5 kommenttia:

 1. Moikka! Mun on nyt pakko kysyä, et siis korvaako vakuutusyhtiö ton leikkauksen?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ainakin mun sairaskuluvakuutuksesta korvattiin, tosin omavastuu piti tietenkin maksaa :)

   Poista
 2. Noinhan se kyllä melko tarkalleen meni just tänään poistettiin luomirakkula ja on tää yksisilmäisenä olo aika konstikasta ja ihmiset todellakin tuijottavat :D

  VastaaPoista
 3. Hei! Minulla tuo leikkaus on edessä ensi viikolla ja olen aivan kauhusta kankeana. Tämän lukeminen tosin helpotti oloani hiukan. Pakko kysyä,voitko kuvailla tarkemmin miltä tuo luomen kääntäminen tuntuu ja kun silmä on sillä tavalla auki niin kuivuuko se/alkaako se vuotamaan? Kiitos etukäteen vastauksestasi! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Henna: En enää tarkalleen muista miltä tuo kääntäminen tuntui, mutta ainakaan minulla ei muistaakseni silmä vuotanut mitenkään erityisesti. Koko homma oli todella nopeasti ohi :)

   Poista