keskiviikko 18. helmikuuta 2015

Ravitsemusterapeutti


Hmm, mitäköhän tuosta käynnistä hyödyin... Ainut muutos siihen, mitä olen nyt tehnyt on se, että kalorimäärää pitää pienentää. Olen siis noudattanut kiloklubin ohjeita ja syönyt n. 1700-1900 kcal päivässä ja jatkossa pitää tähdätä 1200-1500 kcal välille. Ja jos näilläkään kalorimäärillä ei paino rupea putoamaan 1-2 kg kuukaudessa, pitää mennä uudestaan käymään ja sitten minulle tehdään ruokavalio, jossa kaloreita on alle 1000 päivässä.

Mitään muuta uutta en "oppinut". Ruuat ovat muuten oikeanlaisia, meillä käytetään viljatuotteita riittävästi, rasvat ovat OK, annoskoot ovat oikeankokoisia jne. 

Tietysti jatkossakin herkkuihin pitää kiinnittää huomiota, ravitsemusterapeutti ehdotti, että loppuelämääkin ajatellen olisi hyvä oppia herkuttelemaan vain kerran viikossa ja opetella esim. syömään sipisejä n. 100g eikä koko purkkia kerralla :D Ihan siis maalaisjärjellä pärjää tässäkin hommassa.

9 kommenttia:

 1. Hei, miksi ihmeessä noin vähän kaloreita? Kuulostaa todella vähältä aikuiselle naiselle, jos ei kyseessä oli joku istumatyötä tekevä 50-kiloinen... Siis ammattilainen kai tuonkin on tehnyt, mutta sanoiko hän miksi noin vähän?

  En muuten tajua, miksi noissa esimerkkiaterioissa aina puputetaan leipää joka aterialla ja jokaiseen päivään kuuluu pullaviipale tai kuten tuossa pari keksiä. Ja sokerijogurttiakin taitaa tuolla olla. Hämmentävää :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Alhaista kalorimäärää itsekin hieman ihmettelin, mutta kokeillaan nyt sitten tätäkin :D Syy alhaiselle kalorimäärälle oli minun PCO diagnoosissa, hänen mielestään alhainen kalorimäärä olisi minulle se oikotie onneen...

   Tämä ruokaohje on muuten Diabetesliiton, ehkä tuo leipä- ja hiilarimäärä selittyy sillä? Itse ajattelin kyllä välillä korvata esim. perunoitakin uunijuureksilla jne.

   Poista
  2. Hmm, voipi olla. Minä kun luulin että diabeetikon pitää vältellä turhia hiilareita, mutta olen kai väärässä :) Onkohan tuo sitten tehty ajatuksella että ihminen ei juurikaan liiku?

   Poista
 2. Mun ymmärtääksein PCO;hon parhaiten tepsii sokerit tasapainossa pitävä ruokavalio, ei niinkään alhaiset kalorimäärät. Kuullostaa miustakin oudolta, varmaan aika virallisterveellinen tyyli? Leipä nyt joka tapauksessa sotkee sokereita, varsinkin jos sitä käytännössä joka aterialla syödään... muistuttaa kuva aika paljon diabeetikon "virallisterveellistä" kuvaa, huh huh. Harmi, ettet saanut tuon enempää irti käynnistä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä, hän noudatti todellakin termiäsi lainatakseni "virallisterveellistä linjaa". Itse ajattelin hieman kapinoida ja pysyä tuossa 1500 kcal tuntumassa, muistan lukeneeni esim. Patrik Borgin joskus kirjoittaneen, että sen alle on hölmöä mennä.

   Poista
  2. Olen miettinyt että jos jossain vaiheessa haluan ravintoterapeutin juttusille, niin voisi käydä Borgin luona. Hän vaikuttaa järkevältä jalat maassa-tyypiltä. Hinta on kyllä suolainen, pari vuotta sitten taisi olla 90 euroa 45 minuutin tapaamisesta. Eräs ystäväni kävi pari kertaa.

   Poista
 3. Itse olen saanut usealta lääkäriltä vastaukseksi että PCOS henkilöllä todella hiilarit pitää saada mahdollisimman alas. Kun hiilarit ovat alhaisella tasolla myös verensokeri pysyy tasaisena ja nälkä ja herkuttelu pysyy kurissa.
  Hyviä rasvoja on saatava ja pähkinät esim ovat hyviä välipaloja, hedelmiäkin korkeintaan yksi päivässä.
  Itse olen syönyt pähkinöitä isojakin määriä lihomatta, sillä pähkinöistä saa kuituja ja ne pitävät nälän kurissa.

  VastaaPoista
 4. Vinkki: Hakeudu flt ravintovalmentajalle. Noilla thl ravintojutulla ihmiset tulee vaan kipeäksi. Kauhean surullista että ne edes saa väittää että tuollsinen ruokailu on terveellistä. :(

  VastaaPoista
 5. Mä olen elämäni aikana käyny vissiin jopa kolme kertaa ravitsemusterapeutilla. Noin kymmenen vuoden välein suunnilleen. Ja noh. Lähtisin ehkä mielummin hakemaan sitä omaa linjaa, itselle sopivaa ja itsestä hyvältä tuntuvaa tapaa syödä tai vaikka ihan kuntosalin pt:n tekemään ruokaohjelmaa ja ravitsemussuosituksia mieluummin kun näitä "virallisia".

  Leipää on tosiaan aika paljon ja kaloreita vähän, tarvittava proteiinin saanti saattaa jäädä sen leipähiilarin varjoon.

  Kiloklubi on siitä hyvä kun siellä on rasvat/hiilarit/proteiinit/joku muu? analysoitu erikseen. Muistelisin :) En oo hetkeen käyttäny ja oon aika hataramuistinen :P

  Mulla on nyt paino alkanut tippumaan kaloreita laskematta kiinnittämällä just huomiota säännöllisyyteen ja "kunnon" syömiseen. Eli hyvät rasvat ja hiilarit, tarpeeksi proteiinia. Ei herkkuja/lisättyä sokeria. Makeutuksena stevia, makeannälkään omena jne. Alkuun pääseminen on vaikeaa, ainakin mulla, kun oon ollu lähes koko elämäni herkkuja rakastava (tarvitseva!) yksilö, mutta nykyinen tiukka-salliva-laskematon-suunniteltu linja sopii mulle :) Tietty lähtöpaino on sen verran iso (kuten kulutuskin), joten aluksi paino tippuukin reippaammin...

  Saa laittaa meiliä jos haluut enemmän jutustella aiheesta :) mamakuntoon (at) gmail.com

  VastaaPoista